Hvordan virker det?

Hej! – Jeg har et spørgsmål som I måske kan svare på – angående “opførslen” af granulatet under “tygningen”.
Jeg læste i en folder fra 1974 af K.Lund Aagaard hvor han beskriver hvad der sker når man tygger propolis (granulat).
“De første 10 – 15 minutters tyggen kan der udvikle sig et så stærkt blandet spyt, at det begynder at ætse i munden”. Jeg har selv erfaret det på den tid man kunde købe “GRANDE A” fra NORDISK PROPOLIS A/S – men aldrig med noget af det propolis man har kunde købe i de senere år fra forskellige leverandører! – Heller ikke jeres propolis granulat.
Har det noget med moderne rensningsmetoder af stoffet at gøre?  –  “Moderne” propolis virker som om det har været udsat for nogen slags rensning der har fjernet de ætsende ingredienser – det er meget ensartet i korn og farve – lugter ofte svagere og det virker “tørt”- og ofte er det umuligt at tygge sammen til “tyggegummi” – og hvis det lykkes falder det fra hinanden efter mindre end et kvarter – hvor man med “GRANDE A” kunne tygge videre 1 – 2 timer inden det gik i “opløsning”!
Jeg anser at den “ætsende” del er noget vigtigt for den fulde antibiotiske virkning af stoffet.
Det kunne være interessant at høre jeres mening om dette.

M,v,h. Jesper 

 

Svar:
Hej Jesper
Vi takker for din kommentar til vores propolis granulat og tanker herom.
Den propolis vi har er opløst i en høj alkoholprocent, filtreret for evt. træsplinter m.m. hvorefter alkoholen er inddampet. Ved denne proces opnås ensartet og renere propolis uden træsplinter m.m., som ofte kommer med når man skraber propolis direkte fra bistadet.
Ulempen kan være at, at bivoksen også forsvinder i alkoholen. Bivoksen som skaber “tyggegummi-effekten”.Til gengæld opnås en højere propolis koncentration. 
Jeg giver dig ret i, at det kunne være rart, hvis den rensede propolis ikke smuldrede væk så hurtigt. Vi plejer at anbefale, at man lagrer det et sted i munden natten over i stedet for at tykke det, så det kun langsomt går i opløsning. Især hvis man ønsker en antibiotisk effekt i mund og svælg. 
Den “ætsende” effekt du skriver om kender vi godt, men kan ikke svare på om det har betydning for hvor effektiv propolisen er. Husker heller ikke om det kun er den urenset der “ætser”. Selv om den renset propolis ikke virker som “ætsende”, vil jeg mene, at den har de samme antibakterielle egenskaber som den urenset. Som forsøg har vi prøvet at komme lidt renset propolis granulat ned i et glas frisk mælk, som derefter stod ude i stuetemperatur 1 uge. Det samme gjorde vi med et glas mælk uden propolis. Den med propolis var stadig frisk og drikbar, mens den uden var blevet sur og muggen.